/ Smart manufacturing / Machine-efficiëntie / OEE meting

Overall Equipment Effectiveness

OEE staat voor Overall Equipment Effectiveness en is een veelgebruikte prestatie-indicator in productieomgevingen. Het meet hoe efficiënt een machine, productielijn of fabriek wordt benut, met als doel inzicht te krijgen in waar verbeteringen mogelijk zijn.

Wij helpen bedrijven om verborgen verliezen in hun productieproces te identificeren en gericht verbeteringen door te voeren. Dit kan leiden tot hogere efficiëntie, lagere kosten, betere kwaliteit en een meer competitieve positie in de markt.

OEE geeft een percentage dat aangeeft hoeveel van de geplande productietijd daadwerkelijk productief wordt benut en bestaat uit drie kernfactoren:

Beschikbaarheid:
– Dit aspect meet hoeveel tijd de machine of lijn daadwerkelijk beschikbaar is voor productie ten opzichte van de geplande tijd. Onderbrekingen zoals storingen, onderhoud of opstarttijden worden hier in rekening gebracht.

Prestaties:
– Dit meet hoe snel de machine produceert in vergelijking met de theoretische maximale snelheid. Vertragingen, kleine stilstanden en verminderde snelheid hebben hier impact op.

Kwaliteit:
– Dit geeft het percentage goede producten aan die zonder fouten zijn geproduceerd, vergeleken met de totale productie. Producten die worden afgekeurd of herwerkt, tellen hier niet mee.

Wat betekent de OEE-score?
  • 100%: Perfecte productie, zonder verliezen.

  • 85% of hoger: Wereldklasse, een doelstelling voor topbedrijven.

  • 60-85%: Er zijn nog kansen voor optimalisatie, maar het proces draait redelijk efficiënt.

  • Onder 60%: Grote verbeteringen zijn mogelijk.

“Gerichte verbeteracties zijn nu mogelijk om de machineprestatie te verhogen.”

Je wilt machines volledig inzetten en de daarmee het maximale rendement behalen. Dit geldt ook voor Isiflo (onderdeel Aalberts), daar is gekozen om de OEE meting toe te passen. De parameters (aantallen, snelheid) en foutcodes (stilstanden/storingen) worden door de machine gepusht naar de smart.box,de medewerkers valideert de code en moet soms de reden van stilstand/storing verklaren.

Hiermee is het realtime te monitoren hoe de productie loopt. Bijsturing gaat hierdoor veel makkelijker, plus je krijgt inzicht o structurele verbeteracties in te zetten en het effect te monitoren.

Ik ben op zoek naar...